B2 friluftslivs skitur på
Jostedalsbreen gikk over tre dager i mai. På turen gikk vi fra
Steinmannen i Jostedalen til Flatbrehytta i Fjærland. Fokuset for
turen var forflytning og orientering på bre, å gå i taulag på
snødekt bre, og bruk av gps. For å ha en god opplevelse på skitur
er det viktig med riktig smørning, og det var bare naturlig at dette
ble et hett samtaletema i løpet av hele turen. Jeg vil derfor
benytte anledningen til å skrive litt om skismurning.
Skismurning
før
en smører skiene vil en merke seg smøresonen på skiene. Dette er
området midt under skien, hvor den ikke er i kontakt med underlaget,
med mindre en står på skien. Det anbefales å «rubbe» smøresonen
hjemme før en legger ut på tur for å få smurningen til å sitte.
Dette gjør en ved å pusse smøresonen med fint sandpapir. Videre
påfører en smurning i smøresonen etter snøforholdene. Ved kalde
forhold bruker en hard voks, mens ved varmere forhold bruker en
mykere voks. Etter å ha påført voksen kan en smøre den utover med
kork (Klikk.no). Dersom en fortsatt opplever å være bakglatt etter
å ha smurt smøresonen kan en begynne med å smøre fremfor
smøresonen, dersom dette ikke hjelper kan en fortsette med å smøre
bak smøresonen.
Alternativer til smørning
Skifeller fås
enten som kortfeller eller langfeller. Kortfellene dekker smøresonen
på skiene, og kan dermed kalles et alternativ til smurning ved at de
gir godt feste i motbakkene, men samtidig gli i unnabakkene.
Langfeller dekker hele skien og gir dermed fenomenalt feste i
motbakkene, men glir dårlig på flaten og nedover. På
Jostedalsbreen Vekslet jeg mellom kortfeller og smurning. For en tur
som dette hvor en både har lengre strekker i bratte motbakker og
lange slake strekker erfarte jeg at det hadde vært bedre å veksle
mellom langfeller til motbakkene, og smørning til de slake
strekningene. Halvfeller ble på denne turen en «halvveis» løsning
i begge tilfeller.
Alternative alternativer
På
turen ble det også utviklet egne løsninger. Blant annet lot Håvard
Dahl Olstad seg inspirere av vikingtidens metodesett, og gjorde stor
suksess på en ski med helfelle for fraspark, og en ski uten for gli.
I Zapffes «skismurningens mysterier» går det også an å lese
beretninger om hjemmelagde heksebrygg som fremstilles ved å koke
stenkulltjære, harpiks, en galosje, lakk, grammofonplate (Lassons
crescendo og Beethoven), meierismør, honning og en halv globoid.
Nevnte brygg har derimot i etterkant ikke tjent betydelig
oppslutning.
Litteratur
Klikk.no
(2016) Slik preparerer du
skiene.
Hentet 27.05.2016 fra:
http://www.klikk.no/helse/trening/tester/article380231.ece
Zapffe,
P., W. (2012) Barske
Glæder.
Oslo: Cappelen Damm
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar